Place sticky footer content here.

Algeracorridor

De heilige koe is een blok aan het been  

zaterdag, 3 augustus 2013 14:12 by sottje

Files zijn een vaststaand feit. Ze zijn er gewoon. Frank de Boer van de VID meldt iedere ochtend opgewekt welke files er staan tijdens het RTL Ontbijtnieuws. Misschien komt dat omdat Frank een voorstander is van files, de VID ontleent er immers zijn bestaansrecht aan, of misschien komt het omdat Frank als enige kan lachen om de slechte grappen van Jan de Hoop. Afijn, in een vliegend tempo komen de rijkswegen met bijbehorende files voorbij. Ook ik sta regelmatig in de file met mijn auto, niet op een rijksweg maar wel op of voor een rijksbrug ‘de Algerabrug’ in de Krimpenerwaard. Groen en geel erger ik me aan de file of aan het zoveelste zeilbootje dat al het verkeer ophoudt omdat hij weigert z’n mast naar beneden te doen. En met jaloezie zie ik de fietsers voorbij mijn auto zoeven en bedenk ik mij dat die mensen niet eens wegenbelasting hoeven te betalen voor het asfalt waar ze op fietsen.

En dan ineens, terwijl ik in de file sta en de regen zachtjes op mijn ramen tikt, realiseer ik mij: de heilige koe is bezig aan een vrije val. Stond de auto lange tijd symbool voor vrijheid en flexibiliteit. Vandaag de dag wordt de koe gebrandmerkt door hoge brandstofkosten en eindeloos wachten in files die niemand op schijnt te kunnen lossen. Met weemoed kijk ik terug op de tijd dat ik nog ‘gewoon’ in Krimpen werkte en met m’n fiets naar het werk kon. Wat een verademing. Rijswijk met de fiets is geen optie, tenzij ik er een zuurstoffles bijgeleverd krijg. En met het openbaar vervoer ben ik langer bezig met alle overstappen te maken dan ik daadwerkelijk in het ov zit. 

Hoe is het toch mogelijk dat we naar de maan vliegen, de hele godganse dag twitteren over de grootst mogelijke onzin maar niet in staat blijken te zijn om de files op te lossen? Maar goed, aangezien niemand een oplossing schijnt te kunnen bedenken, is het onze burgerplicht de overheid een handje te helpen. En laten we wel wezen, we hebben allemaal baat bij minder files. Dus filerijders van de Algera, meld u bij mij! De koffie staat klaar en voor de liefhebber is er een extra plak cake. Want zoals Helen Keller ooit zei: “Alone, we can do so little; together we can do so much”. En met die woorden sluit ik maar weer achteraan.


Actions:   E-mail | Permalink |

Reacties
Ontwerp door: Taglounge