Place sticky footer content here.

Algeracorridor

Rijkswaterstaat: Genoeg toekomst in Algerakering  

maandag, 1 september 2014 22:12 by sottje

Vandaag in het AD. De Algerabrug tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel kan nog jaren mee, zegt Rijkswaterstaat. Automobilisten hopen op beterschap bij de vooral van de files bekende IJsselkering.

De doorstroming van het autoverkeer in, van en naar Krimpen aan den IJssel stond de afgelopen weken flink onder druk. Door verschillende werkzaamheden aan de weg en de verkeerslichten hadden de bestuurders het moeilijk om de IJsselgemeente in en uit te komen. Dat moet uiterlijk vandaag klaar zijn, laat de gemeente Krimpen aan den IJssel op haar website weten.

Veel gebruikers van de Algerabrug zien de kering in de Hollandsche IJssel als de kwade genius in de vele opstoppingen die soms opliepen tot anderhalf uur. De verbinding tussen Krimpen en Capelle aan den IJssel, die in 1958 in gebruik werd genomen, is een soort flessenhals waar het autoverkeer tussen Rotterdam en Krimpenerwaard vaak vast loopt, zeker als de brug ook nog eens open moet voor de pleziervaart.

Zuchten
Het Krimpense VVD-raadslid Lex Hofstra hekelde net als collega's van Stem van Krimpen en het CDA het uitblijven van een structurele aanpak bij de verbinding die bekend staat als de Brug der Zuchten. Zelfs coalitiepartij Leefbaar Krimpen viel haar eigen wethouder Gerrit Boudesteijn aan door te stellen dat dergelijke files niet meer zouden mogen voorkomen. Leefbaar-voorman Freek Bredius zei het college daarop te gaan aanspreken. Ook de late openstelling van de wisselstrook leverde veel kritiek op.

Rijkswaterstaat beklemtoont dat de Algerabrug nog jaren mee kan. ,,De brug wordt intensief onderhouden. Elk jaar vindt een controle plaats en om de vijf jaar ondergaat de brug een grondige inspectie,'' laat een woordvoerster weten.

Hoe lang de Algerabrug nog mee kan, is afhankelijk van constructie, verkeersbelasting, onderhoud en andere factoren, vult de zegsvrouw van Rijkswaterstaat aan. Op de rol staan twee verfbeurten: in 2019 krijgt het vaste deel van de brug een nieuwe verflaag, een jaar later gebeurt dat bij het beweegbare gedeelte. Bij de algemene beschouwingen in Krimpen aan den IJssel werd al duidelijk dat veel beoogde maatregelen tegen de dagelijkse verkeersellende mogelijk niet doorgaan zoals het autoveer Stormpolder-Bolnes, het fietspontje Krimpen-Capelle en het parkeerdek bij het busstation in Krimpen. Op een oplossing van de files moet misschien wel tot 2028 worden gewacht.

Kirsten Jaarsma van de Stem van Krimpen pleitte onlangs voor het houden van een conferentie over de problemen, volgend jaar maart. Over de brug gaan dagelijks 42.000 auto's. In 2020 zijn dat er 50.000.

bron: Algemeen Dagblad


Actions:   E-mail | Permalink |

Reacties
Ontwerp door: Taglounge